Sedan 1 augusti 2022 är det förbjudet med oregistrerade kontantkort. Det är inte bara Sverige som förbjudit denna anonymitet som ett oregistrerat kontantkort erbjuder. Även Grekland, Spanien, Frankrike, Belgien, Italien, Polen, Danmark, Slovakien, Tyskland och Bulgarien har förbjudit anonyma kontantkort… för gemene man.
Samtidigt uppmanar EU politiker och tjänstemän att använda just ”burner phones” när dom bla reser till USA.
I början av 2025 föreslog det polska ordförandeskapet i EU:s ministerråd ett förbud mot försäljning av anonyma kontantkort inom hela EU. Förslaget motiverades med att oregistrerade SIM-kort används i kriminella syften och utgör ett hot mot allmän säkerhet. Det pågår diskussioner om att införa obligatorisk registrering av SIM-kort i alla medlemsländer.
Kritiker har påpekat att lagändringen kan påverka individer med legitima behov av anonym kommunikation, såsom visselblåsare, journalister och personer i utsatta situationer. Det har även framhållits att kriminella kan hitta sätt att kringgå registreringskravet, vilket kan minska lagens effektivitet.
Sedan 2022 kräver alltså svensk lag att alla kontantkort ska registreras med namn, adress och personnummer. Syftet är att underlätta för brottsbekämpande myndigheter att spåra och förhindra brottslig verksamhet, särskilt inom organiserad brottslighet och terrorism.
Det som ofta glöms bort i debatten är:
- Anonym kommunikation är ett skydd för vanliga människor – till exempel visselblåsare, aktivister, eller människor i utsatta relationer.
- Att staten bygger ut övervakning med argumentet “för din säkerhet”, men ofta utan att visa tydliga bevis på att det faktiskt fungerar som tänkt.
- Och att rätten till anonymitet är en del av både yttrandefriheten och rätten till privatliv – något som t.ex. Europakonventionen slår fast.
Det blir alltså en fråga om balans – mellan säkerhet och frihet. Och just nu upplever många att den balansen har rubbats till förmån för kontroll snarare än skydd.