Vilhelm Moberg och Olof Palme hade en offentlig konflikt som främst handlade om synen på demokrati, yttrandefrihet och maktens roll i samhället.

Moberg var en stark förespråkare för medborgerliga fri- och rättigheter och en kritiker av maktkoncentration och vad han uppfattade som politikens avstånd till folket. Han var också mycket skeptisk till myndighetsutövning och byråkrati – något han såg som ett hot mot individens frihet.
Palme, som representerade Socialdemokraterna och ofta förknippades med en stark välfärdsstat och ett aktivt politiskt ledarskap, blev i Mobergs ögon en symbol för just den maktfullkomlighet han bekämpade.
Moberg kritiserade socialdemokratins växande makt, särskilt när han såg tecken på att staten lade sig i pressfrihet och rättssäkerhet.
Han reagerade bland annat starkt på affären kring IB (Informationsbyrån) – en hemlig underrättelsetjänst som avslöjades av journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt 1973. Regeringen, där Palme var central, försökte då stoppa publiceringen och åtalade journalisterna. Moberg såg detta som ett allvarligt angrepp på tryckfriheten.
Han skrev flera artiklar och tal där han anklagade Palme för att inte förstå innebörden av demokrati, och för att vara maktfullkomlig.
Han uttryckte också en generell oro för att Sverige höll på att glida in i ett ”åsiktsmonopol”där staten kontrollerade informationen. Han sade bland annat att han inte längre kunde känna sig trygg i sitt eget land.
Mobergs konflikt med Palme handlade om principer, inte personliga förolämpningar. Den rörde demokratins gränser, statens roll, maktmissbruk och individens frihet – något Moberg brann starkt för som både författare och samhällsdebattör.
Moberg visste inte hur rätt framtiden skulle ge honom.
“Vi har i Sverige fått en maktkoncentration som är farlig för demokratin. Den socialdemokratiska regeringen har skaffat sig kontroll över massmedia, rättsväsendet och förvaltningen.”
— Vilhelm Moberg, debattartikel i Expressen, 1970-talet
“När regeringen försöker tysta pressen och åtalar journalister för att de avslöjar sanningen, då är vi på väg mot en diktatur.”
— Vilhelm Moberg, med anledning av IB-affären, 1973
“Palme talar om demokrati, men hans handlingar visar att han inte litar på folkets omdöme.”
— Vilhelm Moberg, intervju i Dagens Nyheter, 1970-talet
Det är slående hur rätt historien gett Vilhelm Moberg. Mobergs uttalande ovan, om Olof Palme, gäller idag samtliga politiker tvärs genom hela den politiska skalan. Hans farhågor för ett åsiktsmonopol, för politisk auktoritär maktutövning samt hotet mot yttrandefrihet och demokratin har visat sig bli verklighet. Vilhelm Moberg såg tecknen redan på 60- och 70-talet.